Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να σπουδάσουν σε ένα Ιταλικό Πανεπιστήμιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εισαγωγή των ευρωπαίων πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιταλία, για σχολές με περιορισμένες θέσεις εισακτέων (Facolta’ a Numero Programmato) γίνεται κατόπιν εξετάσεων στην έδρα του Πανεπιστημίου και αφορά τις παρακάτω σχολές: Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική. Αρχιτεκτονική, Παιδαγωγικές Ακαδημίες, Παραϊατρικές Σχολές καθώς και σχολές σχετικές με την Αρχιτεκτονική. Eπίσης, απο το ακαδημαικό έτος 2009-2010, οι περισσότερες σχολές Φαρμακευτικής έχουν εισαγωγικές εξετάσεις.
Οι εξετάσεις στα Ιταλικά Πανεπιστήμια διεξάγονται συνήθως αρχές Σεπτεμβρίου σε συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες ανακοινώνονται από το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας.
Για τις υπόλοιπες σχολές όπου δεν προβλέπονται εισαγωγικές εξετάσεις όπως Νομική, ορισμένες σχολές Φαρμακευτικής, Πολιτικών Μηχανικών κ.α., οι ευρωπαίοι υποψήφιοι εγγράφονται κατευθείαν στην γραμματεία της σχολής προσκομίζοντας τα έγγραφα εκείνα που προβλέπει η εγκύκλιος σπουδών του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας.
Το αν κάποιο Πανεπιστήμιο διοργανώσει εισαγωγικές εξετάσεις ή όχι σε κάποια σχολή, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων και, ίσως, ο σημαντικότερος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που θα φτάσουν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Για τον λόγο αυτό καλό είναι οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται, ούτως ή άλλως, και στην ορολογία της σχολής που έχουν επιλέξει, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ιταλίας.
Οι πολίτες εκτός ευρωπαικής ένωσης μπορούν να φοιτήσουν σε οποιοδήποτε Ιταλικό Πανεπιστήμιο, αφού πρώτα περάσουν επιτυχώς την εξέταση της Ιταλικής γλώσσας και βέβαια τις εισαγωγικές εξετάσεις στην έδρα του Πανεπιστημίου. Εάν κάποιος μη κοινοτικός υποψήφιος διαθέτει κάποιο πιστοποιητικό γλώσσας από τα πανεπιστήμια της Ρώμης , Περούτζια ή Σιένα , τότε υπάρχει περίπτωση, και πάντα κατά την κρίση του κάθε Πανεπιστημίου, ο υποψήφιος να απαλλαγεί από τις εξετάσεις της Ιταλικής γλώσσας.
Στην ιστοσελίδα του ιταλικού Υπουργείου Παιδείας Πανεπιστημίων και Έρευνας (Ministero dell’Istruzione dell’Universita e della Ricerca, MIUR, http://www.istruzione.it/web/universita/home), μπορείτε να βρείτε πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος, σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των ιταλικών Πανεπιστημίων. Λίστες των πανεπιστημίων είναι διαθέσιμες μέσα από: τη μηχανή αναζήτησης του MIUR http://cercauniversita.cineca.it/.
Γενικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ιταλία όπως και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για σπουδές στην Ιταλία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας (MIUR). http://www.istruzione.it/web/hub
Τέλος, μπορείτε να βρείτε πλήρη κατάλογο με τα σχολεία κάθε είδους και βαθμίδας μέσα από τις ακόλουθες μηχανές αναζήτησης:
Κρατικά Πανεπιστήμια http://www.alboscuole.it/articoli.aspx Μη κρατικά Πανεπιστήμια http://www.istruzione.it/web/hub
Πανεπιστημιακές Σχολές χωρίς εξετάσεις:
Φαρμακευτική (σε κάποια Πανεπιστήμια διεξάγονται ενδοπανεπιστημιακές εξετάσεις), Πολυτεχνείο (εκτός από Αρχιτεκτονική), Νομική, Φιλολογία, Γλωσσών, Καλών Τεχνών, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογικό, Οικονομικών.
Πανεπιστημιακές Σχολές με εξετάσεις:
Ιατρική (και Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική, Λογοθεραπεία κ.α.), Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Αρχιτεκτονική, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία.
Πανιταλικές Εξετάσεις – Δομή των τεστ εισαγωγής
O αριθμός των ερωτήσεων των τεστ τα οποία γίνονται σε πανιταλικό επίπεδο και αφορούν τις σχολές της ΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ και ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ παραμένει, μέχρι στιγμής, ο ίδιος – 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σε ερωτήσεις που αφορούν μαθήματα κατεύθυνσης αλλά και γενικής κουλτούρας.
Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουμε :
ΙΑΤΡΙΚΗ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ:80 ερωτήσεις εκ των οποίων 40 γενικής κουλτουρας – 18 βιολογίας – 11 χημείας και 11 μαθηματικά και φυσική
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ:80 ερωτήσεις εκ των οποίων 20 γενικής κουλτούρας – 29 βιολογίας – 21 χημείας και 10 μαθηματικά και φυσική
Η Κτηνιατρική απο το ακαδημαικό έτος 2010-2011 προχώρησε σε μείωση των ερωτήσεων που αφορούν την κουλτούρα και απο σαραντα ερωτήσεις έγιναν είκοσι.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ:80ερωτήσεις εκ των οποίων 32 γενικής κουλτούρας – 19 ιστορίας – 16 σχέδιο και 13 μαθηματικά και φυσική
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ:80 ερωτήσεις εκ των οποίων 40 Γλωσσολογικής κουλτούρας και Λογικής – 18 Παιδαγωγικής κουλτούρας και διδακτικής – 11 Λογοτεχνικής κουλτούρας, ιστορίας,κοινωνιολογίας και γεωγραφίας και 11 μαθηματικών και γενικής επιστημονικής κουλτούρας .
Για τις Παραιατρικές σχολές ( Φυσιοθεραπεία , διαιτολογία , νοσηλευτική κλπ) τα θέματα διαφέρουν ανάλογα με το κάθε πανεπιστήμιο σε βαθμό δυσκολίας και οχι ύλης.
Σε όλα τα τεστ η τελική βαθμολογία προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε :
• 1 βαθμό για κάθε σωστή απάντηση
• -0,25 του βαθμού για κάθε λανθασμένη απάντηση και
• 0 βαθμούς για τις ερωτήσεις που δεν εχουν απαντηθεί
Εισαγεται όποιος/α έχει τον μεγαλύτερο συνολικό βαθμό μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις των πανεπιστημίων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι σημαντική η ορθότητα των απαντήσεων σε σχέση με το αντικείμενο σπουδών αλλά και ο βαθμός απολυτηρίου.
Χρήσιμες ιστοσελίδες αναφορικά με τις σπουδές στην Ιταλία:
1. www.miur.it (Προσφέρει μία πανοραμική παρουσίαση της ιταλικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης)
2. www.off.miur.it (Μηχανή αναζήτησης για το τι πτυχία προσφέρουν όλα τα πανεπιστήμια σε όλες πόλεις της Ιταλίας)
3. www.universo.miur.it (Μέσω αυτού του site γίνονται οι προεγγραφές στα ιταλικά πανεπιστήμια)
4. www.cercauniversita.cineca.it (Μέσω αυτού του site μπορεί να ψάξει κανείς για το ποια πανεπιστήμια υπάρχουν σε κάθε πόλη της Ιταλίας και τι πτυχία προσφέρουν)
5. www.guidamaster.it (Μέσω αυτού του site γίνεται παρουσίαση όλων των master που προσφέρουν τα ιταλικά πανεπιστήμια, δημόσια και μη)
6. www.study-in-italy.it (Το μοναδικό site που παρουσιάζει την ιταλική πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην αγγλική γλώσσα και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για όλα τα θέματα που αφορούν τους ξένους που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ιταλία καθώς και links με τα sites όλων των ιταλικών πανεπιστημίων)
7. www.alphatest.it (Το συγκεκριμένο site του εκδοτικού οίκου alphatest παρουσιάζει τις τελευταίες εκδόσεις βιβλίων που περιέχουν θέματα για τα τεστ εισαγωγής σε σχολές με προγραμματισμένο αριθμό. Επίσης ενημερώνει για τα τμήματα που δημιουργούνται με σκοπό την προετοιμασία των υποψηφίων φοιτητών στα τεστ εισαγωγής των ιταλικών πανεπιστημίων)
8. www.testonline.it (Site που δίνει πληροφορίες για τα τεστ εισαγωγής όλων των πανεπιστημίων -δημοσίων και μη- και μέσω του οποίου μπορεί κανείς να παραγγείλει βιβλία με θέματα εξετάσεων. Υπάρχει πλειάδα βιβλίων με τεστ ανάλογα με τη σχολή επιλογής του καθενός).
Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία
Τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών που χορηγούνται από τα Ιταλικά Πανεπιστήμια
• Diploma di Specializziazone (μεταπτυχιακό δίπλωμα με διάρκεια σπουδών από δύο μέχρι τρία χρόνια- εκτός ιατρικών ειδικοτήτων οι οποίες και υπερέχουν αριθμητικά των άλλων μεταπτυχιακών).
• Dottorato di Ricerca (διδακτορικό δίπλωμα με διάρκεια σπουδών από τρία μέχρι, σε μερικές περιπτώσεις τέσσερα χρόνια).
Απαραίτητα δικαιολογητικά για Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία:
• Πιστοποιητικό πτυχίου (πρωτότυπο) επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης σαν επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
• Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (πρωτότυπο -όπου θα αναφέρονται ο κύκλος σπουδών και τα προβλεπόμενα εξάμηνα) επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης συν ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
• Πρωτότυπο Απολυτήριο Λυκείου επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης συν ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
• Πιστοποιητικό γέννησης (απαραίτητα τα στοιχεία διεύθυνσης και υπηκοότητας) με πρόσφατη θεωρημένη φωτογραφία, επικυρωμένο από την αρμόδια Νομαρχία με την επισημείωση της Χάγης συν ένα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο.
• Δυο (2) πρόσφατες φωτογραφίες όμοιες με την παραπάνω.
• Αίτηση προεγγραφής (το έντυπο χορηγείται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο).
Προαιρετικά μπορούν να κατατεθούν:
• Συστατικές επιστολές καθηγητών
• Πτυχία ξένων γλωσσών
Χρήσιμες πληροφορίες για κάθε Πανεπιστήμιο στην Ιταλία:
• http://www.cilea.it
Σύστημα αναζήτησης Ιταλικών Πανεπιστημίων:
• http://sito.cineca.it/strutture
Μηχανές αναζήτησης μεταπτυχιακών:
• http://www.emagister.it/
• http://www.masterin.it
• http://www.studenti.it/postlaurea/
Τέλος, μπορείτε να βρείτε ποια Ιταλικά ΑΕΙ αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.* στην ιστοσελίδα : http://www.doatap.gr/gr/index.php
*Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι ο αρμόδιος Οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης και τη παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές Aνώτατης Eκπαίδευσης στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή. Ο Οργανισμός εδρεύει στην Αθήνα, διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Οργανισμός στις διεθνείς του σχέσεις χρησιμοποιεί την επωνυμία «Hellenic National Academic Recognition and Information Center» (Hellenic N.A.R.I.C.).